Ulasan KJ Tentang Mengurangkan Kemudaratan Tembakau Tidak Boleh Diterima

1 min read

Advanced Centre for Addiction Treatment Advocacy (ACATA) kecewa dengan komen Khairy Jamaluddin yang menolak pengurangan kemudaratan tembakau sebagai satu cara untuk mengurangkan insiden merokok di negara ini.

Mana-mana pemimpin yang dipilih mestilah berfikiran terbuka dan tidak secara kasar menolak dan membuang bukti berasaskan saintifik. Potensi vape dalam mengurangkan kejadian merokok telah terbukti secara saintifik dan didokumentasikan dengan baik di peringkat antarabangsa. Ia tidak seharusnya ditolak dan sebaliknya dimasukkan ke dalam dasar Malaysia untuk mengurangkan kelaziman merokok.

Kenyataan Khairy adalah cuai dan menunjukkan sikap tidak peduli mengenai pengurangan kemudaratan, yang telah terbukti berkesan dalam menguruskan ketagihan. Di Malaysia, pengurangan kemudaratan juga telah digunakan dan contohnya ialah penggunaan methadone untuk menguruskan ketagihan opioid.

Komen negatif sebegini bukan sahaja menyinggung perasaan tetapi juga menafikan kerja yang telah dilakukan oleh beribu-ribu pakar pengurangan kemudaratan bahaya di Malaysia dan seluruh dunia.

Malah, penggunaan tampalan atau gum nikotin, yang disokong secara terbuka oleh Khairy Jamaluddin, juga merupakan satu bentuk pengurangan kemudaratan yang kini terancam diperlakukan dengan layanan yang sama.

Fakta bahawa Menteri Kesihatan telah menolak cadangan untuk mengecualikan vape, produk pengurangan kemudaratan, daripada cadangan Generasi Endgame (GEG) bermakna ia akan menetapkan keutamaan berbahaya untuk bentuk produk pengurangan kemudaratan yang lain. Mengikut logik yang sama, terdapat bahaya bahawa tampalan nikotin dan gum juga boleh dimasukkan di bawah GEG.

Satu lagi perkara yang membimbangkan ialah maklumat tidak tepat yang dikongsi di EVALI. Ia bukan disebabkan oleh penggunaan vape secara berkala seperti yang didakwa oleh Kementerian Kesihatan, sebaliknya penyalahgunaan dan penyalahgunaan bahan terlarang dengan vape.

Di Amerika Syarikat (AS), di mana kes EVALI telah dilaporkan pada tahun 2019, pihak berkuasa kesihatan AS telah menyatakan bahawa punca EVALI dikaitkan dengan vitamin E asetat dan Tetrahydrocannabinol (THC) yang ditambah ke dalam cecair vape. Taktik menakut-nakutkan yang digunakan oleh Kementerian Kesihatan adalah mengecewakan dan perlu dihentikan. Garis Panduan Amalan Klinikal (CPG) mengenai pengurusan EVALI juga harus diperbetulkan kerana memalukan melihat Malaysia menjadi satu-satunya di dunia yang mengaitkan fakta yang salah mengenai EVALI.

Dunia sedang berubah dengan pantas, dan pemimpin kesihatan tidak boleh lari daripada bukti saintifik dan selektif dengan sains dan fakta. Misi sains moden bukan sahaja untuk mencipta pengetahuan baru tetapi juga menggunakan pengetahuan untuk menangani isu sosial. Pendekatan inklusif diperlukan jika negara ingin menangani kelaziman merokok di negara ini.

Leave a Reply

Previous Story

Novartis Malaysia Serves B40 Communities by making life better 

Next Story

BN Not Expecting Easy Wins: Report

Latest from Blog

0 $0.00
%d bloggers like this:
Verified by MonsterInsights