Novartis Malaysia dan Institut Kanser Negara bekerjasama untuk memberi Senyuman dan Harapan kepada pesakit kanser payudara 

2 mins read

  • Menyediakan saluran untuk pesakit dalam jagaan hospital awam untuk memberi inspirasi dan berkongsi pengalaman mereka dengan pesakit Kanser Payudara tahap awal dan tahap lanjutan (aBC).
  • Bertemakan Senyuman dan Harapan, Galeri Senyuman dan Harapan memaparkan karya seni inspirasi daripada pesakit kanser payudara untuk meraikan kekuatan dan kemandirian.

Kuala Lumpur, Oktober 25, 2022 – Bersempena dengan bulan Kesedaran Kanser Payudara, Novartis Malaysia telah bergabung tenaga dengan Persatuan Pendidikan Perubatan, Institut Kanser Kebangsaan (IKN) untuk memberi inspirasi dan menghargai kekuatan dan kemandirian pesakit kanser payudara, terutamanya mereka yang berada dalam sistem penjagaan kesihatan awam.

Sejak kebelakangan ini, penjagaan kesihatan awam Malaysia telah bertambah baik dengan peluang untuk pesakit kanser payudara mengakses terapi inovatif terkini seperti terapi tersasar. Kempen ini bertujuan untuk memberi inspirasi dan memberi harapan kepada pesakit kanser payudara, termasuk pesakit kanser payudara lanjutan (aBC), untuk mendapatkan kualiti hidup yang lebih baik dengan pemeriksaan awal serta akses kepada rawatan dan terapi yang disasarkan.

Bertemakan Senyuman dan Harapan, program ini telah bermula pada 17 Oktober dengan beberapa siri aktiviti dan pameran yang mempamerkan karya seni inspirasi daripada mangsa kanser payudara. Beberapa pertubuhan bukan kerajaan seperti Kenwork dan Yayasan Budi Penyayang turut serta dalam kempen tersebut. Karya seni ini berfungsi sebagai platform untuk pesakit memberi inspirasi kepada pesakit lain dengan berkongsi pengalaman mereka menjalani kehidupan dengan mengidap aBC.

Pameran ini beserta bahan seni yang dipamerkan akan ditempatkan secara kekal di Galeri Senyuman dan Harapan di Aras 4 IKN. Tarikan utama galeri adalah Pohon Harapan buatan tangan yang indah oleh KakiSeni (Pohon Harapan), dengan mesej inspirasi oleh artis dan pesakit kanser payudara.

Yang Berbahagia Puan Nori Abdullah, Pengerusi Yayasan Budi Penyayang Malaysia bersama  

Yang Berbahagia Datuk Harjeet Singh a/l Hardev Singh,Ketua Setiausaha Kementerian Kesihatan; Yang Berbahagia Dato’ Dr Asmayani binti Khalib, Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan Kementerian Kesihatan; Dr. Mohd Anis bin Haron, Pengarah IKN; Yang Berbahagia Datin Dr Zuhanis bt Abdul Hamid, Pengerusi Chairman of Persatuan Pendidikan Perubatan, IKN dan Elwakil Mohamed, Presiden, Novartis Malaysia & Brunei telah melancarkan Galeri Senyuman dan Harapan. 

Elwakil Mohamed, Presiden Novartis Malaysia & Brunei menitiskan sentuhan akhir pada karya seni di Galeri Senyuman dan Harapan sambil Yang Berbahagia Puan Nori Abdullah, Chairman Yayasan Budi Penyayang Malaysia dan Dr. Mohd Anis bin Haron, Direktor National Cancer Institute (NCI) pandangnya.

Elwakil Mohamed, Presiden Novartis Malaysia & Brunei, berkata:

“Selain daripada memikirkan mengenai ubat-ubatan untuk memperbaiki dan memanjangkan hayat orang ramai, Novartis juga komited untuk membina harapan untuk pesakit kanser payudara. Tujuan kami adalah untuk mendidik, memberi inspirasi dan memperkasakan pesakit kanser payudara agar tidak kehilangan harapan kerana terdapat rawatan progresif yang telah menunjukkan hasil yang positif. Dalam Pelan Strategik Kebangsaan bagi Program Kawalan Kanser 2021-2025 yang dilancarkan baru-baru ini, terdapat permintaan untuk memasukkan terapi tersasar baharu dalam Formulari Kementerian Kesihatan. Kerjasama kami dengan IKN adalah cara terbaik untuk mempamerkan semangat gigih mereka yang berjuang melawan kanser payudara.”

Sementara itu, Dr. Mohamed Anis bin Haron, Pengarah IKN, berkata:

“Kerjasama dengan Novartis Malaysia adalah penting bagi meningkatkan kesedaran kanser payudara, khususnya mengenai saringan awal dan terapi inovatif yang mampu meningkatkan kualiti hidup. Walaupun terdapat kelaziman kanser payudara di Malaysia, pemahaman tentang perkara ini masih rendah. Saya berharap inisiatif bersama Novartis Malaysia ini akan dapat menghidupkan semula semangat pesakit untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang betul.”

Leave a Reply

Previous Story

Receiving “Bantuan” Devices Only To Sell Them Off For Apple Products? 

Next Story

The Malaysian Version of Balenciaga? 

Latest from Blog

0 $0.00
%d bloggers like this:
Verified by MonsterInsights