Kerajaan dan Pemimpin Baharu Mesti Sokong Agenda Pemuliharaan dan Pemeliharaan Hutan 

3 mins read

Oleh Pankaj Kumar, Pengarah Urusan Datametric Research and Information Centre (DARE) 


Dengan rakyat Malaysia dari semua lapisan masyarakat dijangka menggunakan hak perlembagaan mereka untuk melantik kerajaan baharu pada Pilihan Raya Umum ke-15 ini, kerajaan yang baru dilantik pastinya mempunyai pelbagai isu yang perlu ditangani dan salah satu daripadanya sudah tentu perubahan iklim dan kesan penebangan hutan.

Di peringkat global, dunia sedang berlumba ke arah sifar bersih menjelang 2050, dan setiap kerajaan mengambil langkah untuk menangani isu yang berkaitan dengan kelestarian dan pengurusan hutan. Memandangkan pemanasan global kekal sebagai bahaya yang jelas dan sekarang bagi umat manusia, terdapat semangat baru dan kesedaran tentang pengurusan, pemuliharaan dan pemeliharaan hutan lestari yang baik.

Menurut International Union for Conservation of Nature, hutan memainkan peranan penting dalam perubahan iklim kerana hutan merupakan punca dan penyelesaian bagi pelepasan gas rumah hijau. Kira-kira 25% daripada pelepasan global datang daripada sektor tanah, sumber kedua terbesar pelepasan gas rumah hijau selepas sektor tenaga, di mana separuh daripadanya berasal daripada penebangan hutan dan degradasi hutan.

Seperti yang kita sedia maklum, bagi Malaysia, negara ini telah mengekalkan hanya lebih 50% daripada jumlah kawasan tanah sebagai hutan tropika dan walaupun aktiviti pembalakan terhad, Malaysia telah membangunkan industri eksport kayu yang kukuh. Malaysia kini mempunyai kira-kira 18.2 juta hektar litupan hutan, dengan kira-kira 68.4% atau 12.5 juta hektar di Sabah dan Sarawak.

Agenda Pemeliharaan Hutan

Oleh itu, pihak berkepentingan dalam industri amat menyedari isu-isu yang membimbangkan dan telah mengambil langkah untuk mengamalkan pengurusan perhutanan yang baik. Tidak ramai yang sedar bahawa Malaysia telah mengamalkan Pengurusan Hutan Lestari (SFM) sejak 1901 dengan penuaian keseluruhan kayu berdasarkan kuota yang ditetapkan setiap negeri atau pemotongan tahunan yang dibenarkan.

Selain itu, Sistem Pengurusan Terpilih (SMS) yang diamalkan di Malaysia telah berkembang untuk memastikan kelestarian hutan.

Malaysia juga telah meminda banyak undang-undang seperti Kanun Tanah Negara 1965, Akta Perlindungan Hidupan Liar 1972, dan Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 telah dipinda berkali-kali untuk melindungi habitat, menyediakan tempat perlindungan dan mengekalkan kestabilan ekologi.

Pada Julai 2022, Parlimen meluluskan pindaan kepada Akta Perhutanan Negara dengan peningkatan hukuman bagi kesalahan yang dilakukan di hutan simpan. Pindaan itu juga termasuk peruntukan baharu yang memerlukan kerajaan negeri menjalankan siasatan awam sebelum mengeluarkan mana-mana kawasan daripada hutan simpan kekal termasuk menggantikannya.

Sarawak, yang juga merupakan salah satu pengeksport terbesar kayu dan produk kayu untuk Malaysia juga berada di barisan hadapan apabila ia melibatkan SFM, yang telah diamalkan oleh negeri ini selama beberapa dekad. Semua Lesen Kayu Hutan (FTL) kini diperlukan untuk mendapatkan Persijilan Pengurusan Hutan (FMC) negeri.

Pemegang FTL dikehendaki mengikuti amalan terbaik SFM dan memastikan pelaksanaan SFM di lapangan, terutamanya dalam operasi penuaian hutan. Garis panduan Pembalakan Kesan Berkurangan (RIL) juga telah diseragamkan dan dinilai untuk disesuaikan dengan keadaan tempatan. Usaha yang diperkenalkan oleh negeri ini mesti dipuji kerana penuaian kayu yang mampan dan pada masa yang sama memastikan industri perkayuan kekal relevan dengan aspirasi ekonomi dan pemain industri negeri.

Pendirian negeri Sarawak dalam memperkenalkan Rangka Tindakan Sarawak Mampan sememangnya dilihat sebagai satu lagi langkah positif ke arah mencapai sasaran kemampanan berkaitan pemuliharaan biodiversiti dan pengurusan sumber asli serta mengurangkan kesan perubahan iklim.

Kredit Karbon – Pemboleh Pengurusan Perhutanan Mampan

Memandangkan usaha yang dilakukan oleh bukan sahaja negeri Sarawak tetapi negara secara keseluruhannya dalam pengurusan hutan, Malaysia juga bersedia untuk mendapat manfaat daripada penciptaan pasaran kredit karbon.

Bagi industri perhutanan, kredit karbon hutan diwujudkan apabila pemegang konsesi kayu menjalankan program yang akan membantu menyerap karbon dioksida (CO2) dan menyimpan karbon melalui insentif pemuliharaan atau penanaman semula hutan. Projek-projek itu kemudiannya disahkan dan dikomersialkan di pasaran untuk karbon hutan.

Mengurangkan pelepasan CO2 dan gas rumah hijau lain boleh menjadi sukar dan mahal, jadi pasaran pengimbangan karbon hutan menyediakan entiti ini alternatif untuk mengurangkan kesannya terhadap perubahan iklim. Dengan cara ini, peningkatan pengambilan CO2 oleh hutan digunakan untuk mengimbangi pelepasan CO2 oleh entiti lain. Dengan ini, syarikat konsesi kayu akan digalakkan untuk mengamalkan amalan mampan apabila melibatkan penuaian kayu.

Menurut NatWest Markets, pasaran antarabangsa untuk kewangan iklim dianggarkan berjumlah AS$640 bilion tahun lepas dan permintaan untuk pengimbangan karbon hutan boleh mengatasi bekalan menjelang 2025, menyebabkan harga karbon meningkat empat kali ganda menjelang 2030 dan nilai pengimbangan boleh bernilai AS$125 bilion kepada AS$150 bilion setahun menjelang 2050. Oleh itu, terdapat peluang besar bagi industri perkayuan Malaysia untuk berkembang pada masa hadapan, didorong oleh permintaan terhadap karbon hutan.

Memudahkan usaha perniagaan kayu ke arah kemampanan

Memandangkan kepentingan perubahan iklim dan pengurusan hutan lestari, adalah diharapkan apabila kerajaan baharu dibentuk selepas Pilihan Raya Umum Ke-15, kerajaan mengiktiraf kepentingan industri perkayuan bukan sahaja untuk Malaysia tetapi juga untuk pemain industri, pekerja, dan pihak berkepentingan lain.

Menghentikan industri perkayuan atas nama pemuliharaan dan pemeliharaan tidak dapat dilaksanakan dan memudaratkan ekonomi.

Kedua-dua sektor swasta dan awam mesti mengiktiraf usaha yang dilakukan setakat ini untuk melindungi hutan kita, melindungi mata pencarian masyarakat dan memudahkan pemain industri perkayuan untuk berkembang daripada penuaian kayu tradisional.

Memandangkan dasar yang betul dan sokongan strategik, industri perkayuan boleh memainkan peranan dalam meningkatkan kemampanan dan menerapkan standard tinggi ESG (persekitaran, sosial dan tadbir urus) untuk membantu mencapai agenda pertumbuhan mampan global.

 Pemeliharaan Hutan
Agenda Pemuliharaan dan Pemeliharaan Hutan

Leave a Reply

Previous Story

Rafizi Ramli’s Alleged Leaked Petronas Salary? 

Next Story

Pengarah Pilihan Raya Perikatan Nasional Memperlekeh Wanita

Latest from Blog

0 $0.00
%d bloggers like this: