MRECA: Kada Cukai Vape Perlu Munasabah

1 min read

Kekalkan kadar cukai at RM0.40 per ml

Kuala Lumpur, 23 Februari 2023: Malaysian Retail Electronic Cigarette Association hari ini menggesa Kerajaan untuk menggunakan pendekatan yang sewajarnya dalam percukaian vape.

Kenyataan MRECA ini dibuat berikutan laporan Timbalan Menteri Kewangan semalam mengenai kemungkinan terdapat pengumuman cukai ke atas vape dalam Bajet 2023 akan datang.

Pada Oktober 2021, Kementerian Kewangan semasa pembentangan Bajet 2022, mengumumkan kenaikan cukai bagi cecair vape sebanyak 200%. Rangka kerja percukaian ini masih belum dilaksanakan sementara menunggu peraturan.

Kenyataan President MRECA

Datuk Adzwan Ab Manas, Presiden MRECA berkata, “Kami menyokong langkah yang diambil oleh Kerajaan untuk mengawal selia industri termasuk memperkenalkan rangka kerja pencukaian dalam industri. Kami melihat ini sebagai salah satu langkah awal untuk mengawal selia industri dan kami mengalu-alukannya.”

“Bagaimanapun, kami percaya pendekatan itu perlu masuk akal dan kadarnya tidak boleh terlalu tinggi. Sebagai contoh, cadangan RM1.20 setiap ml yang diumumkan sebelum ini adalah sangat tinggi dan meningkat 200%. Ia akan menyaksikan tambahan RM36.00 dikenakan untuk setiap botol cecair 30ml manakala harga runcit untuk produk itu hanya pada separuh harganya. Ini bermakna, harga produk akan meningkat tiga kali ganda dalam harga.”

“Ini akan menyebabkan produk vape menjadi sangat mahal dan mewujudkan permintaan untuk produk lebih murah yang tidak membayar cukai. Selain itu, ia juga akan menghalang perokok daripada bertukar kerana produk vape kerana ia telah menjadi lebih mahal daripada rokok.”

“MRECA mengesyorkan agar Kerajaan mengekalkan cukai eksais bagi cecair vape pada RM0.40 per ml yang merupakan kadar sedia ada bagi mengelak daripada melihat kenaikan harga.

“Selain itu, MRECA juga menggesa Kerajaan supaya segera memperkenalkan peraturan untuk industri. Rangka kerja percukaian mesti dilengkapi dengan peraturan yang wajar. Ia bukan sahaja akan memastikan produk memenuhi piawaian kualiti dan keselamatan, tetapi juga menyediakan hala tuju yang jelas kepada industri vape mengenai hala tuju ke hadapan,” kata Datuk Adzwan.

MRECA

Read More News @LatestMalaysia

BAT Malaysia Once Again Recognised as Top Employer 

British American Tobacco Malaysia Berhad (BAT Malaysia) has been recognised as a Top Employer in Malaysia for the sixth consecutive year by the Top Employers Institute. MORE

More Images – MRECA

MRECA

Leave a Reply

Previous Story

Outrageous RM10 Mil: Man Held for Accusing MACC ‘Framing Muhyiddin’

Next Story


Sunway Property Announces RM 2.3 Billion Sales Target

Latest from Blog

0 $0.00
%d bloggers like this:
Verified by MonsterInsights