///

Persatuan Peruncit BANTAH Dasar GEG

1 min read
persatuan no cigarette signage
Photo by Possessed Photography on Unsplash

  • Adakan perundingan mengenai GEG dan larangan mempamerkan produk rokok di kedai runcit                                        

KUALA LUMPUR, 19 Mei 2023 – Persekutuan Persatuan Peniaga Barang Runcit Malaysia (FSGMAM) tidak menyokong cadangan dasar Penamat Generasi (GEG) kerana ia akan mengakibatkan impak negative ke atas sektor peruncitan di Malaysia dalam jangka masa panjang.

Laporan media memetic Menteri Kesihatan, Dr. Zaliha Mustafa sebagai berkata, kementeriannya merancang membentangkan rang undang-undang tersebut di Parlimen pada Jun dan RUU tersebut mengandungi GEG yang akan dilaksanakan secara berperingkat-peringkat.

Persatuan peruncit bantah GEG

Hong Chee Meng, Presiden FSGMAM, berkata, “Kami terbaca daripada laporan berita bahawa Kementerian Kesihatan mahu meneruskan dasar yang dicadangkan untuk mengharamkan penjualan rokok dan vape dalam jangka masa panjang. Ini tidak betul kerana keputusan itu dibuat tanpa sebarang rundingan dengan sektor runcit dan akan memberi kesan kepada perniagaan runcit.”

“Kita juga difahamkan rang undang-undang yang dibentangkan tahun lalu mempunyai peruntukan untuk memperkenalkan langkah larangan mempamerkan produk rokok dan rokok di kedai runcit. Kami tidak pasti sama ada ini masih pendirian Kementerian Kesihatan kerana tiada taklimat mahupun rundingan mengenai mana-mana langkah yang akan diperkenalkan oleh Kementerian. Larangan mempamerkan produk merokok di kedai runcit pasti akan memberi kesan kepada operasi kami di runcit dan juga menyebabkan kami menanggung kos tambahan untuk membuat pelarasan.”

“Selain itu, kami juga mempunyai kebimbangan besar tentang bagaimana dasar GEG dan larangan mempamerkan produk secara runcit akan dilaksanakan. Tiada taklimat mahupun perbincangan dengan sektor runcit tentang bagaimana Kementerian Kesihatan berhasrat untuk melaksanakannya. Sektor peruncitan terutamanya peniaga kecil dan sederhana seperti ahli kita sudah pun menghadapi kesukaran untuk menghadapi peningkatan kos menjalankan perniagaan dan tekanan inflasi. Ini pasti akan menyebabkan lebih banyak kerumitan kepada cara kami menjalankan perniagaan pada masa hadapan.”

Hong juga berkata, “Satu lagi kebimbangan kami ialah aliran hasil daripada jualan produk tembakau. Kami tidak menyokong merokok, tetapi dari perspektif perniagaan, produk itu mempunyai permintaan dan ia memberikan kami aliran pendapatan yang stabil, meliputi sebahagian daripada kos operasi harian kami. Larangan penjualan rokok dan vape ini akhirnya akan menghilangkan ini daripada aliran pendapatan kami.”

“Selain itu, Kementerian Kesihatan tidak bertindak menentang penjualan produk haram di pasaran dan larangan itu akan menyebabkan penjualan produk haram semakin berkembang kerana mereka tidak lagi mempunyai saingan daripada peruncit sah. Mereka boleh menguasai pasaran dengan mudah. Ini sebaliknya harus diutamakan sebelum sebarang langkah atau dasar baharu dipertimbangkan,” tambahnya.

FSGMAM berharap Kerajaan akan mempertimbangkan semula rang undang-undang dan melihatnya dari semua perspektif sebelum membuat keputusan mereka. Kajian dan ulasan mendalam perlu dilakukan memandangkan ia akan memberi kesan kepada perniagaan runcit dan ekonomi negara,” kata Hong.

Latest Malaysia Read more breaking and trending stories from @LatestMalaysia

After The Babi Scandal, Now it’s Hanat as in Lahanat

Starbucks has the reputation of getting names wrong but this time the mistakes are so obvious that it looks like hanat is coming to the company…

More Images

persatuan no cigarette signage
Photo by Possessed Photography on Unsplash

Leave a Reply

Previous Story

0-0 But For MOURINHO, Roma, it is NOT New To Play in Finals

Next Story

DIOR In HOT WATERS After Feminists STAND With AMBER HEARD

Latest from Blog

0 $0.00
%d bloggers like this:
Verified by MonsterInsights