ACATA: Hentikan maklumat salah tentang EVALI sebagai sokongan untuk GEG

1 min read
ACATA
Dr Arifin Fii, President of Advanced Centre for Addiction Treatment Advocacy

KUALA LUMPUR, 6 OKtober 2023 – The Advanced Centre for Addiction Treatment Advocacy (ACATA) mengutuk sekeras-kerasnya penyebaran maklumat salah yang berterusan dan taktik yang menimbulkan ketakutan terhadap EVALI (Kecederaan Paru-paru Berkaitan Vape atau E-Rokok) sebagai cara untuk mendapatkan sokongan bagi dasar generasi penamat (GEG).

Penyebaran maklumat palsu yang disengajakan untuk mencetuskan ketakutan yang tidak wajar bukan sahaja menjejaskan kepercayaan orang ramai tetapi juga mengelurukan data dan kejayaan pengurangan kemudaratan. Pendirian tegas kami bahawa penggubalan dasar yang bertanggungjawab harus didorong oleh penyelidikan berasaskan bukti dan perbincangan telus ​​dan bukannya dengan mengekalkan ketakutan yang tidak berasas. Adalah menjadi tanggungjawab semua pihak berkepentingan untuk mengutamakan kebenaran, menjaga kesihatan awam, dan membuat keputusan termaklum yang membawa kepada hasil kesihatan yang lebih baik untuk semua.

ACATA: Hentikan maklumat salah tentang EVALI sebagai sokongan untuk GEG

EVALI, seperti yang berulang kali ditekankan oleh pakar tempatan dan antarabangsa, setakat ini hanya dilaporkan di Amerika Syarikat, tanpa kes berikutnya selepas itu. Malah, tiada laporan EVALI di negara lain. Wabak di AS disebabkan oleh kehadiran vitamin E asetat yang ditambahkan ke dalam cecair vape tercemar bahan terlaran Tetrahydrocannabinol (THC).

Dr Arifin Fii, President of Advanced Centre for Addiction Treatment Advocacy berkata, “Penyebaran berterusan naratif palsu oleh kerajaan dan pihak lain menimbulkan kebimbangan serius tentang komitmen mereka terhadap penggubalan dasar berasaskan bukti. Ia sama ada percubaan yang disengajakan untuk menyebarkan kesilapan atau tanda pengabaian fakta yang mengenai EVALI. Tanpa mengira niat, kempen maklumat salah ini mengelirukan orang ramai dan menghalang potensi vape sebagai alat berhenti merokok.” 

“Ia juga amat membimbangkan apabila kerajaan Malaysia sedang mempertimbangkan larangan GEG terhadap produk yang kurang memudaratkan seperti vape, tanpa mengambil kira bukti kukuh bahawa vape adalah alternatif yang kurang memudaratkan berbanding rokok tradisional.

“GEG tidak akan mencapai hasil yang diingini dan mungkin hanya akan memburukkan lagi krisis kesihatan awam dengan mendorong orang ramai kembali ke arah merokok. Malah di New Zealand, negara pertama yang mengguna pakai larangan ini tidak menyenaraikan vape dalam polisi mereka. Malah UK, negara terbaharu yang mempertimbangkan dasar ekstrem sedemikian, juga telah mengecualikan produk vape.”

ACATA yakin bahawa strategi pengurangan kemudaratan yang bertanggungjawab harus berada di barisan hadapan dalam usaha kawalan tembakau dan memohon kerajaan untuk mengambil pendekatan yang lebih terbuka dan berasaskan bukti. Adalah menjadi tanggungjawab kita bersama untuk memastikan rakyat Malaysia mempunyai akses kepada maklumat yang tepat dan alat pengurangan kemudaratan yang boleh membawa kepada masa depan bebas asap rokok.

“ACATA menyeru kerajaan Malaysia untuk mempertimbangkan semula pendirian mereka terhadap vape dan, sebaliknya, memberi tumpuan kepada pengurangan kemudaratan sebagai strategi yang terbukti untuk mengurangkan kelaziman merokok. Banyak kajian telah menunjukkan bahawa vape boleh menjadi alat yang berkesan dalam membantu perokok beralih daripada rokok mudah terbakar, akhirnya meningkatkan hasil dalam meningkatkan kesihatan awam,” kata Dr Arifin.

Mengenai Advanced Centre for Addiction Treatment Advocacy

Follow us on:

Read More News #latestmalaysia

More Images

ACATA
Dr Arifin Fii, President of Advanced Centre for Addiction Treatment Advocacy

Leave a Reply

Previous Story

New: CCC kecewa kerana Generasi Penamat masih dikekalkan dan percaya ia meletakkan pengguna dalam risiko

Next Story

Influencers Promoting Restaurant with “Halal” Soju, Netizens Now OUTRAGED 

Latest from Blog

0 $0.00
%d
Verified by MonsterInsights